Aukso standartas

Aukso standartas (angl. Gold standard) – tai monetarinė ir valiutos sistema, kai šalies valiutos pinigų vertė yra tiesiogiai susieta su auksu. Taikydamos aukso standartą, šalys sutaria dėl galimybės popierinius pinigus keisti į fiksuotą aukso kiekį. Aukso standartą taikanti šalis nustato fiksuotą aukso kainą ir už ją auksą perka ir parduoda. Ta fiksuota kaina naudojama valiutos vertei nustatyti.

Aukso standarto iš dalies atsisakyta tarptautiniu mastu priėmus Bretton Woods sistemą. Pagal šią sistemą JAV doleris buvo vienintelė valiuta, tiesiogiai susieta su auksu, o kitos valiutos buvo susietos su JAV doleriu. Bretton Woods sistema baigėsi 1971 m., o tai reiškė ir JAV valiutos aukso standarto pabaigą. Nuo to laiko valiutų vertė nustatoma užsienio valiutų rinkoje (Forex).

Aukso standarto privalumai – ilgalaikis kainų stabilumas ir hiperinfliacijos prevencija. Tačiau jis taip pat riboja vyriausybės galimybes vykdyti aktyvią montetarinę politiką bei fiskalinę politiką. Tai gali lemti ekonominę recesiją ar jos pagilėjimą bei stabdyti svarbius valstybės biudžeto asignavimus.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo