Darbo pasidalijimas

Darbo pasidalijimas (angl. Division of labour) – tai ekonominė sąvoka, apibūdinanti darbo pasiskirstymą tokiu būdu, kuriame kiekvienas dalyvis gali specializuotis vienoje konkrečioje užduotyje. Tai leidžia veiksmingiau naudoti išteklius ir didina darbo našumą, nes užtikrina, kad darbuotojai gali sutelkti savo įgūdžius ir pastangas konkrečiai užduočiai atlikti.

Ši sąvoka atsirado dar senovės graikų laikais, tačiau išsamiausiai ją išaiškino XVIII a. ekonomistas Adamas Smithas savo klasikiniame veikale „Tautų turtas”. Smitas kaip pavyzdį pateikė smeigtukų gamyklą, kurioje vienas darbininkas ištraukia vielą, kitas ją tiesina, trečias pjauna, ketvirtas ją smailina, penktas šlifuoja viršūnę galvutei įstatyti. Vienam smeigtukui pagaminti reikėjo daugiau nei dešimties skirtingų užduočių, kurių kiekvieną atliko atskiri darbininkai.

Šiuolaikinėje ekonomikoje darbo pasidalijimas dažnai pastebimas gamyklose arba gamybos linijose, kur kiekvienas darbuotojas yra atsakingos tik už tam tikrą gamybos proceso etapą. Tačiau jis taip pat matomas ir kitų organizacijų struktūroje, kur skirtingi žmonės ar skyriai yra atsakingi už skirtingas funkcijas.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo