Neoliberalizmas

Neoliberalizmas (angl. Neoliberalism) – tai politinė ir ekonominė filosofija, pabrėžianti laisvosios rinkos, reguliavimo panaikinimo ir valstybės kišimosi į ekonomiką mažinimo svarbą. Jis remiasi klasikine liberaliąja mintimi, tačiau iš naujo pabrėžia rinkos skatinamo augimo privalumus ir privačių įmonių veiksmingumą.

Pagrindiniai neoliberalizmo principai yra šie:

  • Laisvosios rinkos kapitalizmas. Tai įsitikinimas, kad rinkos, kai joms leidžiama veikti be kišimosi, yra veiksmingiausias ir efektyviausias išteklių paskirstymo ir gerovės paskirstymo mechanizmas.
  • Privatizavimas. Paslaugų ar pramonės šakų nuosavybės teisės perdavimas iš viešojo sektoriaus privačioms įmonėms, remiantis idėja, kad jos veikia efektyviau.
  • Dereguliavimas. Vyriausybės reguliavimų panaikinimas arba sumažinimas sektoriuose, siekiant skatinti konkurenciją ir inovacijas.
  • Fiskalinė politika. Valstybės išlaidų mažinimo, mokesčių mažinimo ir biudžeto deficito mažinimo skatinimas.
  • Laisvoji prekyba. Tarifų panaikinimas, tarptautinės prekybos ir atvirų rinkų skatinimas.

Nuo XX a. pabaigos neoliberalizmas tapo įtakingas formuojant pasaulinę ekonominę politiką, ypač Vakarų šalyse. Su jo iškilimu siejami tokie žymūs veikėjai kaip JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan) ir Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Margaret Tečer (Margaret Thatcher).

Neoliberalizmo kritikai teigia, kad dėl neoliberalios politikos gali padidėti pajamų nelygybė ir socialinė gerovė. Šalininkai mano, kad ji skatina inovacijas, efektyvumą ir ekonomikos augimą.

Finero - finansai, verslas, paslaugų palyginimas
Logo